Διεθνής Έκθεση Χαρακτικής: «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ»

Αγαπητοί φίλοι,

Σας ενημερώνω για την συμμετοχή μου στην Έκθεση «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ», στο Σπίτι της Κύπρου, Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας, στην Αθήνα

Εγκαίνια την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Διάρκεια Έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2022 – 27 Ιανουαρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00 – 18:00
Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 – 15:00

Σπίτι της Κύπρου, Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας
Ξενοφώντος 2A, Σύνταγμα

Οι Κύπριοι Χαράκτες δίνουν συνέχεια στους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν μαζί με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου Χαρακτικής IPC2017-«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη», που συνδιοργάνωσαν το 2017 και όπου εστίασαν στις όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και του σήμερα, με τη διοργάνωση της νέας έκθεσης στην Αθήνα υπό τον τίτλο, «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΜΕΤΑΒΑΣΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΗ», σε επιμέλεια της Ιστορικού/Κριτικού Τέχνης κ. Θάλειας Στεφανίδου.

Δεκαπέντε χαράκτες, Κύπριοι και Ελλαδίτες, καλούνται να δώσουν την δική τους ερμηνεία στις έννοιες της παράδοσης και της μετάβασης, οι οποίες συνιστούν δομικές έννοιες της ιδιοσυγκρασίας και της ιδιαιτερότητας ενός χώρου με βαθιά πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, με μακραίωνη ιστορία, όπως η Μεσόγειος. Ένας χώρος πολύμορφος και μοναδικός, ένας κόσμος ομόκεντρων και αλληλοκαλυπτόμενων κύκλων, συγκλίσεων και αποκλίσεων, ομοιοτήτων και διαφορών, ένα σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης της Δύσης και της Ανατολής. Παράλληλα οι εικαστικές προτάσεις των χαρακτών με έργα πρωτότυπα, φιλοδοξούν να επικεντρωθούν σε νέες τάσεις και να αναδείξουν τη χαρακτική τέχνη καθώς και τη δυναμική της στο πλαίσιο των συνεχών αναζητήσεών της για νέες εκφραστικές δυνατότητες.

Dreamed Land But the travelling thought it may not - dare not openly view it
Χαρακτική Εγκατάσταση: «Dream-Land, Μεσόγειος, Τόπος Ονείρων»
Dreamed Land White-robed forms of friends long given, in agony, to the Earth - and Heaven
Χαρακτική Εγκατάσταση: «Dream-Land, Μεσόγειος, Τόπος Ονείρων»

«Τα ‘ταξίδια – πλοηγήσεις’ τους στον χωροχρόνο της μικρής ή της μεγάλης Ιστορίας για αυτήν τη θάλασσα, ως χώρο αναφοράς και τόπο/αρχείο, έχουν αποδώσει τα πολλαπλά ποιητικά τους αποτελέσματα, που είναι φορτισμένα με αναμνήσεις βιωμάτων, αποτυπώματα παιδείας, έχουν κοινωνικοπολιτική ή τελετουργική στόχευση, παράγουν οικολογική ευαισθησία και σίγουρα φέρουν μία έντονη ηχώ διακειμενικότητας.

Το σύνολο των έργων αποδίδει ένα σύμμεικτο patchwork καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου συγχωνεύονται κόσμοι από ίχνη του πραγματικού, φαντασιακές συλλήψεις, λείψανα ονείρων, αναχώματα μνήμης, παραπομπές, παραθέματα και σχόλια, άλλοτε ανεπαίσθητα και διακριτικά και κάποιες άλλες επαρκώς προβεβλημένα.
Μία εμπλουτισμένη νοηματοδότηση για τη Μεσόγειο είναι παρούσα, καθώς πλάθεται ένα δίκτυο συσχετισμών από παραδόσεις, δοξασίες, κοινωνικές ανταλλαγές, δυναμικές ειρηνικής συνύπαρξης, επανεγγραφές του κάποτε, ιστορήσεις του εδώ και τώρα, ακόμη και μελλοντικές προοπτικές.»

Απόσπασμα από το κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου, Ιστορικός/Κριτικός Τέχνης, Επιμελήτρια

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος μέλη του Σωματείου «Κύπριοι Χαράκτες» και καταξιωμένοι σύγχρονοι Ελλαδίτες χαράκτες. Πέραν των αμιγώς χαρακτικών έργων πάνω σε χαρτί, η έκθεση παρουσιάζει και προτάσεις εγκαταστάσεων στο χώρο καθώς και βιντεοπροβολές.

Συμμετέχοντες εικαστικοί: Μιχάλης Αρφαράς, Eυγενία Βασιλούδη, Μανόλης Γιανναδάκης, Άννη Ερωτοκρίτου, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Κινδύνη, Kati Mahrt, Ευρυπίδης Παπαδοπετράκης, Ευκλείδης Παπαδόπουλος, Στάθης Παπαροδίτης, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Χουρίκ Τοροσιάν, Βίκυ Τσαλαματά, Μιχάλης Φαντάρος και Ράνια Φραγκουλίδου.